Recepten

Koken met bier is vandaag de dag helemaal in en ook Crabbelaer is het perfecte biertje om in de keuken mee aan de slag te gaan. Crabbelaer leent zich perfect om de traditionele stoverij of lamsstoofpotje te vergezellen, maar wij gaan veel verder dan dat!
Door de fijne bitterheid en de aromatoets van ananas en abrikoos is dit blonde biertje ook perfect combineerbaar met allerlei andere ingrediënten en recepten. Hieronder vindt u alvast een aantal van onze toppers. Smakelijk!

Heb je zelf een recept met Crabbelaer bedacht? Stuur het dan door naar hello@crabbelaer.be en misschien komt jouw recept wel op onze website te staan. De beste 3 recepten maken kans op een gratis Crabbelaerpakket!

Hapjes

Gefrituurde inktvisringen met citroen of tartaar vergezeld met Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Zeer gemakkelijk / € / Bereidingstijd: 10minVoor 6 personen
Ingrediënten

- 600g gepaneerde inktvisringen
– 1 citroen of tartaar

Bereiding
  1. Frituur de ringen op 180°-200°C gedurende 4 minuten
  2. Besprenkel lichtjes met citroensap
  3. Dien op met citroen of tartaar

Rauwe zalm gemarineerd in een limoen/gember/mosterd dressing op toast vergezeld met Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk / €€ / Bereidingstijd: 40minVoor 6 personen
Ingrediënten

- verse zalmmoot (+/- 200g)
– stokbrood
– gember
– sojasaus
– mosterd van dijon
– 1 limoen
– soja of arachide olie
– Pezo
– lompviseitjes

Bereiding
  1. Bereid de marinade : meng het sap van de limoen, zestes van de
    limoen, 1 koffielepel zeer fijn gesnipperde gember,1 eetlepel soja-
    saus, 1 koffielepel mosterd met een 8-tal eetlepels olie. Afkruiden
    aardige portie peper en zout.
  2. Snipper de zalm in mootjes van een pink dik
  3. Meng de marinade met de versnipperde zalm en laat hem 1 nacht
    inwerken in de koelkast
  4. Snijd het stokbrood en toast het in een warme oven (200-220°C)
    ongeveer 10 min
  5. Droog ondertussen met keukenpapier de gemarineerde zalm
  6. Beleg het geroosterd stokbrood rijkelijk met de versnipperde zalm,
    werk af met een beetje limoensap en lompviseitjes

Zwarte pens met rozijnen opgelegd in Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk / € / Bereidingstijd: 30minVoor 6 personen
Ingrediënten

- 3 zwarte pensen
– 100g rozijnen
– 1 sjalot
– 30g bakboter
– 1 crabbelaer
– optie rode biet scheuten

Bereiding
  1. Laat de rozijnen een nacht weken samen met 1dl Crabbelaer
  2. Snipper de sjalot fijn
  3. Bak de pensen op halfhoog vuur samen met 10g bakboter
  4. Zet de pensen opzij en bak in dezelfde pan met de overschot van de
    bakboter de sjalotten tot ze glazig worden
  5. Voeg de rozijnen er aan toe en laat nog 2 minuten verder sudderen
  6. Snijd de pensen in schijfjes van een vinger dik
  7. Dien op een bordje met vorkje : drie schijfjes pens met een lepel
    sjalot/rozijn.
  8. Indien gewenst kan met afwerken met rode biet scheuten

Gerookte forel met rode biet en Granny Smith vergezeld met Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Zeer gemakkelijk / €€ / Bereidingstijd: 30minVoor 6 personen
Ingrediënten

- 250 gram gerookte forel
– 1 gekookte rode biet
– 1 granny smit
– mierikswortelpasta
– 30 gram zure room
– mayonaise
– verse dille,  koffielepel geroosterd sesamzaad

Vinaigrette:
- 60 ml rode bietensap
– 30 ml olijfolie
– 30 ml appelazijn.

Bereiding

01. Neem de rode biet uit de verpakking. Verzamel het sap in een kommetje en meng dit met de olijfolie en de appelazijn en kruid af met peper en zout
02. Meng de mayonaise met de mierikswortelpasta en de zure room
03. Snij ½ rode biet in blokjes en de andere helft in schijfjes. Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snij vervolgens ook de appel in fijne blokjes en voeg bij de rode biet.
04. Indien je dit alles een eind op voorhand klaarmaakt: Besprenkel met azijn om bruinkleuring tegen te gaan
05. Hak de verse dille fijn en meng met de appel – rode biet salade, sesamzaad en enkele lepels vinaigrette
06. Schik op een klein bordje of maak er een lepelhapje van. Leg wat van de forel onderaan en werk af met de mierikswortel mayonaise, enkele takjes dille, schijfjes rode biet, rode bietenblaadjes en enkele druppels vinaigrette.

Soep

Winterse knolseldersoep met Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Zeer gemakkelijk / € / Bereidingstijd: 30minVoor 6 personen
Ingrediënten

- 2,5 l kippenbouillon
– 1 knolselder
– 3 dikke uien
– 1 teentje look
– 2 flesjes crabbelaer
– 1 scheutje neutrale olie (arachide, soja of zonnebloem)
– Enkele blaadjes laurier, enkele takjes tijm
– Eventueel 1 aardappel om extra te dikken
– Selderstengel voor meer pittigheid
– 1 dl room
– Peper en zout
– Notenmuskaat

Bereiding

01. Pel de uien en snij ze in grove stukken. Pel en versnipper de teen look. Stoof beide in de hete olie. Roer regelmatig even en let erop dat de uien niet kleuren, zodat de soep ook lichte kleur behoudt
02. Spoel de knolselderij schoon en snij het loof eraf. Wil je meer selderpittigheid, verwijder de bladeren en hak de stengels fijn
03. Schil de knolselderij en snij de groente in frietjes. Stoof ze mee met de ui een kleine 10 minuten
04. Schenk de Crabbelaer erbij en breng de soep even aan de kook.
05. Giet nadien de kippenbouillon in de pot. Zet het deksel op de pot en laat de soep 20 minuten pruttelen op een zacht vuur.
06. Verwijder de laurier en tijmtakjes uit de ketel.
07. Mix de soep glad en schenk er tussendoor de room bij.
08. Proef de soep en kruid ze met peper, zout en nootmuskaat.

Hoofdgerechten

Kalfsfricassee met Crabbelaer, venkel en oesterzwam

Moeilijkheidsgraad: Medium / €€ / Bereidingstijd: 1u15Voor 6 personen
Ingrediënten

- Kalfsfricassee (1kg)
– 4 venkels
– 250g oesterzwam
– 75g amandelschilfers
– 5 sjalotten
– 3 wortelen
– 1 appelsien
– bloem
– olijfolie
– sojasaus
– gedroogde dille
– look
– pezo
– 1 crabbelaer

Bereiding
  1. Droog de fricassee met papier keukenrol en wentel deze in de bloem
  2. Maak zestes van de appelsienschil en pers het sap daarna uit
  3. Rasp de wortelen en snij het in blokjes van een pink dik, snij de
    venkelknollen in schijfjes van een halve pink dik, versnipper de
    sjalotten en scheur de oesterzwammen in reepje van een dikke
    duim breed
  4. Verhit de olijfolie, bak de fricassee hierin tot een mooi bruin korstje
  5. Fruit daarna de sjalotten en wortelstukjes mee gedurende 3 minuten,
    alsook de helft van de amandelschijfjes en een eetlepel dille
  6. Giet de volledige crabbelaer langs de rand van de ketel (niet recht-
    streeks op het vlees want dan schrikt het en wordt het taai)
  7. Kruid met pezo en een flinke scheut sojasaus
  8. Laat sudderen op een laag vuurtje gedurende 40 minuten
  9. Voeg dan de venkel er aan toe en laat nog 20 minuten sudderen.
  10. Wok op heet vuur de oesterzwammen met olijfolie gedurende 4 min-
    uten samen 1 à 2 uitgeperste lookteentjes.
  11. Rooster de amandelschilfers in een droge pan
  12. Voeg alles samen, dik de saus in met instant bruine sausbinder, werk
    af met de geroosterde amandelschilfers en dien op met gekookte rijst of
    een frietje
  13. Suggestie: Een Crabbelaer bij dit gerecht of een Spaanse tem-
    pranillo wijn zijn hier op zijn plaats!

Voor de vegetariërs onder ons:
De Kalfsfricassee kan perfect worden vervangen door Seitan!

Crabbelaer brood

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk / € / Bereidingstijd: 2u30Brood van 600 gram
Ingrediënten

- 330g (volkoren)bloem
– 2 eetlepels mosterd van Dijon
– 1 eetlepel suiker
– Koffielepel tijm of rozemarijn
– Snuifje zout
– 1 eetlepel olie
– 25 g verse gist of 10g korrelgist
– 1 Crabbelaer

Bereiding

01. Weeg de bloem af en vermeng met de suiker en de tijm in de deegmenger/keukenrobot
02. Los de gist op in 15cl bier – gebruik het overige bier om de mosterd in op te lossen
03. Giet de opgeloste gist in het midden van de bloem en start het roeren
04. Giet het overige bier langzaam bij de bloem
05. Voeg op het einde olie en zout toe
06. Als het mengsel te vochtig is, voeg nog wat extra bloem bij tot de deeg niet meer kleeft aan de wand van de keukenrobot
07. Meng nog 5 minuten
08. Haal het deeg uit de keukenrobot, leg het in een schotel of diep bord en dek af met een handdoek
09. Laat de deeg 45 à 60 minuten rijzen. Zet de oven intussen warm op 220°C
10. Kneed de deeg na tot een mooi broodje. Vertrek altijd van buiten naar het hart van je deeg met je kneedbeweging
11. Leg de deeg op de bakplaat, ofwel voorzien van bloemlaag ofwel van bakpapier om aankleven te voorkomen
12. Reken voor 1kg brood 60 minuten baktijd. De baktijd van heteluchtoven altijd korter dus tijdig controleren als je werkt met dit type
13. Haal het brood uit de oven en laat afkoelen

Serveertip: Dien op met dikke laag verse hoeveboter (meer moet da nie zijn)

Gewokte kip met spek, champignons en Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk / €€ / Bereidingstijd: 45minVoor 4 personen
Ingrediënten

- 4 kipfilets
– 150g gerookte spekblokjes
– 1 ui
– 1 teentje look
– 2 Takjes tijm
– 3 laurierblaadjes
– 1 takje rozemarijn
– 1 kruidnagels
– 1 flinke eetlepel mosterd
– 1 flinke eetlepel veenbessenconfituur of andere zure confituur
– 1 Crabbelaer
– kippenbouillon
– 2 eetlepels bloem
– Scheutje olijfolie
– Klontje boter
– Peper en zout

Bereiding

01. Kleur de spekblokjes in een weinig boter met scheutje olie. Roer af en toe zodat de spekjes niet te doorbakken zijn
02. Pel tussendoor de uien. Snij de stukken ui in fijne halve ringen
03. Schep het gebakken spek uit de pot en zet de blokjes opzij
04. Wok de 2cm grote versneden kippefilets in het braadvet van het spek
05. Kruid het vlees tijdens het bakken met pezo.
06. Pel de look en roer de look doorheen de uien en kipblokjes
07. Zodra de uien licht gebakken zijn, bepoeder je ze met de bloem. Roer en laat de bloem heel kort meebakken
08. Schenk het bier aan de zijkant van de pan en roer alle smakelijke aanbaksels los. Laat het vocht even opkoken zodat de alcohol verdampt en C02 Merk ook op dat je wat binding krijgt. Verkruimel de bouillon en roer nogmaals
09. Voeg blaadjes laurier, tijm en rozemarijn toe met de kruidnagel
10. Voeg de scherpe mosterd toe, wat confituur van veenbessen en roer
11. Zet het deksel de pan en laat nasudderen op zacht vuurtje gedurende 10 minuten. Werk af met peper en zout

Serveertip: Aardappelkroketten met witloofslaatje met stukjes granny smith, mayonaise en eetlepel witte azijn

Dessert

Crème Brûlée met Crabbelaer

Moeilijkheidsgraad: Medium / € / Bereidingstijd: 45minVoor 4 personen
Ingrediënten

- 60 cl lichte room
– 15 cl Crabbelaer
– Eigeel van 6 eieren
– 150g rietsuiker
– 4 eetlepels bruine suiker

Bereiding

01. Breng de room aan de kook en laat afkoelen
02. Breng in een ander pannetje de Crabbelaer op het kookpunt, zodat het koolzuurgas en deel van de alcohol verdwenen is en laat afkoelen
03. Klop het eigeel op met de suiker, voeg de verse room toe en het bier en meng goed (in een 8 kloppen)
04. Afwerking in oven en karamellaagje: boter 4 vuurvaste vormen in en vul ze met de massa en bewaar ze au bain marie circa 1 uur in de oven van 150°C, en daarna nog 15 min op 100°C laat ze afkoelen gedurende 2 uur in de koelkast
05. Net voor serveren bestrooi met 1 eetlepel bruine suiker en karamelliseer met bunsenbrander